HistòriaDes de 1984 Editorial Cruïlla es dedica a la publicació de llibres per a infants i joves incidint en un doble vessant educatiu i literari.

La història de l'editorial avança de manera indestriable de la normalització lingüística del català i la recuperació del seu ús social i cultural i la immersió lingüística a les escoles.

Avui, en aquests dos àmbits -l'educació i la literatura- Cruïlla manté el mateix compromís amb la llengua, la cultura i l'educació catalanes: a l'escola, a través de la cerca i aplicació, en les nostres publicacions, de nous continguts, formats, recursos i mètodes pedagògics; en la literatura, amb un compromís profund amb la qualitat, la promoció de la lectura entre els joves i la creació literària en català.

En l'àmbit escolar, actualment l'editorial disposa d'un ampli catàleg de publicacions que comprèn des de l'etapa Infantil fins a Batxillerat i que posa l'accent en la incorporació de nous mètodes d'ensenyament en línia amb el constructivisme, l'aprenentatge actiu i l'enfocament competencial de l'educació.

En els darrers anys l'editorial s'ha endinsat amb força en l'elaboració de propostes i continguts digitals educatius, donant resposta així a la necessària flexibilitat i diversitat de situacions que es donen als centres en aquest àmbit.

A més, a través de la plataforma educamos, empresa vinculada a Cruïlla i al Grup SM amb presència a Catalunya des de fa 5 anys, oferim als centres una oferta de gestió integral amb una plataforma tecnològica que ha estat premiada per Microsoft Espanya com a millor aplicació de l’any en el marc de la conferència Partner Forum del 2014.

Pel que fa a l'àmbit literari, Editorial Cruïlla continua sent una referència capdavantera gràcies a les col·leccions més emblemàtiques i conegudes de l'editorial, amb les quals han crescut diverses generacions de lectors: El Vaixell de Vapor per a infants –el disseny de la qual ha estat renovat recentment–, i Gran Angular, per a adolescents i joves.

A aquestes dues conegudes col·leccions, se n'hi han afegit moltes més en tots els segments d'edat, des de nadons, infants i primers lectors fins a joves i també adults joves, per als qui Cruïlla ha creat Camps a través, una col·lecció de literatura crossover per a totes les edats que ja compta amb mitja dotzena de títols i una molt bona acollida per part de llibreries i públic.

El nostre compromís amb la llengua es reflecteix en la línia editorial i en el catàleg de l'editorial. Cruïlla dóna suport als autors catalans de literatura infantil i juvenil a través de la convocatòria anual dels premis literaris El Vaixell de Vapor i Gran Angular, així com amb la publicació constant d'obres escrites en llengua catalana, en equilibri amb traduccions al català d'obres, sèries i llibres d'èxit internacional o en el mercat en llengua castellana, com ara El Capità Calçotets (Dav Pilkey) o Les memòries d'Idhun (Laura Gallego García).

 

Fets i fites• 1984

El 20 de setembre de 1984 el Grup SM funda Cruïlla, una editorial dedicada a publicar obres en llengua catalana a Catalunya.
Es publica L'Ocell de Foc, el primer llibre de la col·lecció El Vaixell de Vapor.

El mateix any es convoca el primer Premi El Vaixell de Vapor, de literatura infantil, que guanya Núria Albó amb la novel·la Tanit.

• 1985

Editorial Cruïlla presenta, ja des del seu primer any d'existència, un catàleg propi de publicacions escolars i de literatura infantil i juvenil en català.

• 1990

Després de sis convocatòries del Premi El Vaixell de Vapor es crea el Premi Gran Angular de literatura juvenil per tal de promoure la producció literària en llengua catalana per a adolescents i joves.

• 1994

Amb deu anys d’activitat, l'editorial compta ja amb un catàleg complet per a tots els nivells educatius, a més d'una notable implantació en literatura infantil, especialment amb la col·lecció El Vaixell de Vapor.

• 2004    

Vintè aniversari de l'editorial. Les celebracions van tenir lloc a la Casa Batlló de Barcelona.

• 2006    

La producció editorial de Cruïlla supera 1.400.000 còpies.

• 2009

L'Editorial Cruïlla celebra el seu vint-i-cinquè aniversari. El juny de 2009, l'editorial lliura el XXVè premi El Vaixell de Vapor a Carles Sala i Vila per la novel·la d’humor El triomf d'en Polit Bonaveu.
En un acte especial, Cruïlla reuneix a tots els guanyadors d'aquest premi des de la seva creació i els lliura un guardó de reconeixement per agrair-los la seva aportació a la història de l'editorial.

• 2011

Té lloc un canvi al capdavant de l'editorial. Josep Herrero Casanoves deixa la direcció general per jubilació i el substitueix Enric Masllorens Escubós.

• 2012

Mor Emili Teixidor, autor insígnia de la literatura infantil i juvenil en català, que ha estat cabdal per a la història de Cruïlla. Gràcies a ell, en el catàleg de l'editorial figuren obres de gran prestigi com L’Ocell de foc, Cor de Roure o la sèrie de novel·les protagonitzades per la Formiga Piga.

• 2014

L'any que l'editorial celebra el 30è aniversari deixa les històriques oficines que ocupava al carrer Balmes i es trasllada al carrer Nàpols de Barcelona.