Notícies

L'obra "Brisca", d'Andreu Martín, guanyadora del premi Atrapallibres 2017

Andreu Martín Brisca

La novel·la infantil Brisca d'Andreu Martín ha rebut el premi de literatura infantil Atrapallibres 2017 en la categoria de 9 anys que concedeix el Consell Català del Llibre Inantil i Juvenil (ClijCAT).

El premi depèn de l’elecció dels lectors que participen en el guardó com jurats constituïts dins del centre escolar o la biblioteca i s’encarreguen d’escollir el llibre guanyador entre una selecció proposada prèviament per una comissió d’experts.

La Brisca és un terrier escocès, alegre, àgil i trapella que en la vida real és la gosseta de l’autor però, en la novel·la guanyadora del premi Atrapallibres és la gosseta de la Paula. En la història, un dia la Paula va a passar el dia a la granja dels oncles. Mentre passeja pel bosc amb els pares esclata una tempesta i la Brisca es perd. Passen les hores i els dies, i la Brisca no torna a la granja, cosa que desespera la Paula. Alhora, per aquella zona es comença a parlar d’una colla de gossos salvatges que ataquen els animals de les masies i també les persones. Pot ser que la Brisca s’hagi ajuntat amb aquesta gossada? Això voldria dir que està viva... Però, si corre amb aquests gossos salvatges, és que ella també és capaç de fer mal a les persones?

Andreu Martín (Barcelona, 1949) ha publicat més d’un centenar d’obres tant per al públic adult com per al públic infantil i juvenil. Tot i que ha escrit obres de diferents gèneres és conegut sobretot per les seves novel•les policíaques per les quals ha aconseguit nombrosos reconeixements com el Premi Hammet de la l’Associació Internacional d’Escriptors Policíacs en tres ocasions (Barcelona connection, el 1989; L'home que tenia raó, el 1993 i Bellíssimes persones, el 2000), el Premi Deutsche Krimi a la millor novel•la policíaca publicada a Alemanya el 1992 amb Si és no és, el Crims de Tinta el 2012 amb Societat Negra o el Premi Pepe Carvalho el 2011 per la seva dedicació a la novel·la negra.

En el camp de la literatura infantil i juvenil Martín destaca per una prolífica bibliografia en la qual destaca la sèrie protagontizada pel detectiu Flanagan que va escriure conjuntament amb Jaume Ribera i que va començar amb l’obra No demanis llobarro fora de temporada, premiada amb Premi del Ministerio de Cultura de literatura infantil i juvenil el 1989.

Martín ha publicat una dotzena de títols a Cruïlla, el darrer dels quals l’obra guanyadora del premi Atrapallibres d’enguany, publicada dins la Sèrie Taronja de la col·lecció El Vaixell de Vapor.

 

Brisca, llibre del mes, dins la campanya #Somelquellegim

La novel·la Brisca és un dels títols que l’editorial va incloure en una campanya de difusió de la literatura infantil titulada #somelquellegim iniciada el 2015 i destinada a promoure el gust per llegir literatura infantil. En forma part l’activitat adreçada a les escoles “El llibre del mes” en què el mateix autor fa una videoressenya de l’obra i que proposa a les aules un seguit d’activitats per fer a partir de la lectura del llibre.

 

 

• Descarregar les activitats per a aules de Primària